naar vorige artikel

Au Courant 19 / 3–4 (december 2012), pag. 21

dit artikel in pdf

naar volgende artikel

Over prijzen van enkele topstukken uit een recente Amerikaanse lijst van “newspapers that shaped the world”

Louis Nierynck

Ik vraag me af wat de Amerikaanse dealer verkoopt van die topstukken uit het aanbod van zijn zojuist verschenen prijslijst! Voor de oude couranten met weliswaar, naar Amerikaanse maatstaven, belangrijk nieuws, wordt een enorme waarde toegekend.
Zo moet voor een Pennsylvania Packet & Daily Advertiser van 18 september 1787 $ 62.500 worden neergeteld (voor veel minder koop je bij mij een in 6o jaar opgebouwde enorme collectie van zo'n duizenden exemplaren!). De krant bevat wel de tekst van de U.S. Constitution, maar toch?

foto

Een andere aanbieding is de Aurora General Advertiser van 1 februari 1802, omdat dat exemplaar werd gepubliceerd door Benjamin Franklin en daarin de tekst van een brief van Thomas Jefferson is opgenomen. Betaal wel eerst $ 18.000!
Voor dezelfde prijs kan je een Houston Daily Post van 1 februari 1901 aanschaffen en dan heb je het nieuws van de oprichting van de Texas Oil Industry. Een Gazette of The United States van 2 mei 1787 moet $ 14.500 opbrengen en die heel vroege Gazeta de Mexico uit 1722 kost evenveel!

Een London Gazette uit 1666 kan je aanschaffen voor een ‛redelijke’ $ 7.350, maar dan heb je ook een nummer dat de grote brand van Londen verslaat. Een ander exemplaar van die Engelse krant uit 1701, met het nieuws van de executie van de fameuze piraat Captain Kidd, kan je in je verzameling opnemen voor slechts $ 16.500!

Het gaat zo maar door in die prijslijst. Ik moet mijn Amerikaanse vriend toch eens vragen wat hij zoal heeft verkocht . . .

foto