naar vorige artikel

Au Courant 19 / 3–4 (december 2012), pag. 19–20

dit artikel in pdf

naar volgende artikel

Museumnieuws

Gerard Raven


t/m 28 december 2012
Vom kaiserlichen Postkurier bis Facebook – Post im Aachener Raum vom 15. bis zum 21. Jahrhundert
De krant is voortgekomen uit de post. De stichter van de eerste postroutes kwam uit Aken en hier is ook het grootste persbureau ter wereld gesticht.
Adres: Internationales Zeitungsmuseum, Pontstrasse 13, D-52062 Aachen, tel. 00 49 241 432 4910, openingestijden: di–zo 10–18 uur, rondleiding zo 14–15 uur.

t/m 30 december

Censorship Daily
Op deze tentoonstelling is een selectie te zien van het oud papier van Thomas Erdbrink. Hij woont in Iran en heeft een abonnement op de ‛islamitische editie’ van NRC Handelsblad.
Als zijn krant in onberispelijke staat in Teheran op de deurmat ploft, blijkt hij niet de eerste lezer van het exemplaar te zijn: de Iraanse autoriteiten hebben de inhoud al geïnspecteerd. Zij speuren naar afbeeldingen, die ongeschikt zijn voor de ogen van de inwoners van de Islamitische Republiek. Die verboden elementen worden vervolgens zorgvuldig bestreden met schaar, liniaal en blauw stickermateriaal. De foto wordt zoveel mogelijk intact gelaten, alleen het uiterst noodzakelijke wordt afgeplakt. Het is authentiek knutselwerk met voor iedere plakambtenaar ruimte voor een persoonlijke benadering. Hoeveel van een bloot been mag worden gezien, blijkt arbitrair en een verdwaald geslachtsdeel wordt over het hoofd gezien.

Sinds een jaar ontbreken ineens de blauwe stickers in de Nederlandse krant. Om onduidelijke redenen wordt er niet meer afgeplakt. Daarom als eerbetoon de beste voorbeelden van het ambachtelijke censuurwerk van de Iraanse ambtenarij.
Nog tot 30 december 2012 te zien in het Pop-up Press Museum aan de Gabriël Metzustraat (bij het Museumplein) in Amsterdam. Daar staat dan ook nog Chouf! Qra! (Kijk! Lees!). Cartoons en strips in de Arabische wereld.. Beide tentoonstellingen zijn ingericht door het Persmuseum.

Januari 2013
Helaas bieden de websites van de krantenmusea begin december nog geen informatie over de nieuwe tentoonstellingen.

Vaste presentatie Het Persmuseum, Zeeburgerkade 10, 1019 HA Amsterdam, geopend di–vr 10–17 uur, zo 12–17 uur (behalve feestdagen). Tel. 020-6928810.


Bezoek aan Aken
In november was ik in de gelegenheid om het Internationales Zeitungsmuseum te bezoeken. Mijn eerdere berichten waren niet overdreven: het is echt de moeite waard.

Het museum is gevestigd in een statig pand op loopafstand van de Dom. Je kunt in de buurt parkeren en op zondag kun je de auto gewoon op straat kwijt zonder dat je geld in de parkeerautomaat hoeft te gooien (in de zomer zal het wel iets drukker zijn). De entree en facilitaire ruimten zijn ook splinternieuw. Helaas was de wisselruimte dicht omdat de tentoonstelling in onderhoud was. Maar de vaste presentatie is leuk genoeg.

foto

De inrichting is drastisch aangepast aan de jongeren van nu. Dus veel flitsende films en computerschermen, met allerlei interactieve mogelijkheden. De krant wordt vergezeld door de radio, tv, ipad en internet, net zoals in het Museum voor Communicatie in Den Haag. Vooral een filmpje over de beginjaren van de tv (1934–1960) is interessant. De klap op de vuurpijl is een soort ruimte-ei waarin je in je eentje door de melkweg snelt en onderweg het digitale nieuws oppikt. Overal zag je krantenafbeeldingen, zoals op een wereldscherm waar je een krant te zien krijgt van een land dat je zelf kunt aandrukken. Met zulke gadgets krijg je de jeugd wel geïnteresseerd in de geschiedenis van de pers!

Gelukkig waren ze de verzamelaars van de oude stempel niet helemaal vergeten. Voor hen is de echte schatkamer natuurlijk een doodsimpele ladenkast waarin zeldzame en bijzondere voorpagina's te zien zijn: de oudste, de revolutie van 1848, de eerste illustraties (die iets eerder verscheen), de uitzonderlijke kranten. Bij de laatste bijvoorbeeld de inheemse kranten Leselinyana la Lesotho (1883) en Te Korimako (Maori, 1888).

foto foto foto