naar vorige artikel

Au Courant 20 / 1 (maart 2013), pag. 13-14

dit artikel in pdf

naar volgende artikel

Klein, kleiner, kleinst!

Louis Nierynck

Toen ik de onderkop ‛The World's Smallest Daily Newspaper’ van de titel Tryon Daily Bulletin opmerkte, wilde ik per se te weten komen wat het formaat was van deze krant. Omdat ik al zoveel jaren kranten verzamel (het artikel in Trouw van 3 februari 2005 geeft dat goed weer) en zoveel verschillende miniatuurkrantjes bezit, vind ik het leuk om wat te vertellen over dit merkwaardige aspect van de persgeschiedenis.

foto
De Tryon Daily Bulletin telt 16 pagina's, gedrukt op A4-formaat en verschijnt al sinds 1928 in North Carolina, USA, als dagblad!

De eerste kleinste krant die ik aan mijn verzameling kon toevoegen, was The Mears Newz (13,5 × 19,5 cm) uit Oceana County in Michigan (V.S.). Deze krant droeg de onderkop ‛The Smallest Newspaper in the World’ en het was een zekere Swift Lathers die de krant volschreef, hem uitgaf en ook zelf drukte en dat gedurende vele jaren vanaf 1914. Hij was er echter niet van op de hoogte, dat een andere (kleinere) krant, de The Little Standard (8 × 9 cm) uit Torquay in Engeland, eveneens deze ondertitel droeg – zie een origineel linksonder op de tweede illustratie.

Ooit werd er in de V.S. een andere kleine krant uitgegeven en wel in Oregon de Daily Banner – hoewel die niet dagelijks uitkwam! – welke in 1997 nog steeds verscheen.

Toen in Engeland het Guinness World Record zijn boek met wereldrecords ging uitgeven en voor het eerst de kleinste krant ging vermelden, was dat de Bireswar-Smiriti (5 × 4 cm) uit India – zie een kopie rechtsonder op de tweede illustratie. Niet zo lang na dat record werd de Braziliaanse Vossa Senhoria (2,5 × 3,5 cm) ontdekt en die kreeg gedurende een aantal jaren de vermelding van kleinste krant in het Book of Records – zie een kopie boven het woord Mears.

Ik weet niet waarom krantenuitgevers hun uitgaven zo klein willen maken; ik denk louter voor de publiciteit, gegeven het feit dat ze, op dat Braziliaanse maandblad Vossa Senhoria na, maar één keer ooit zijn verschenen.
Na dit hele kleine krantje werd het record op 8-11-2007 opnieuw gebroken, nu door een Brits jeugdblad First News met zijn 3,2 × 2,2 cm kleiner dan een postzegel! – zie een kopie boven het woord Newz.

Hiermee was de lijst van recordhouders nog niet uitgeput: een nog kleiner exemplaar, met de naam Terra Nostra (2,535 × 1,827 cm), werd op 20 februari 2012 in een oplage van 3000 gedrukt door Nova Gráfica in Ponta Delgada op São Miguel, een van de eilanden van de Azoren. Dit lilliputkrantje, een speciale uitgave van het weekblad Terra Nostra, is bijna onleesbaar en dan nog alleen maar met behulp van een vergrootglas! Het krantje omvat dezelfde 32 pagina's als het reguliere weekblad, maar weegt slechts 1 gram. – zie de middelste kopie, maar klik hier voor een scherper beeld van de hele krant.

Alle bovengenoemde kleine kranten zijn maar één keer en zo niet dan toch heel onregelmatig uitgekomen. Ik heb nu dus de Tryon Daily Bulletin ontdekt, die weliswaar niet de allerkleinste krant is, maar wel de kleinste krant ter wereld die dagelijks verschijnt en dus als zodanig een vermelding moet krijgen in het Book of Records!

foto