naar vorige artikel

Au Courant 20 / 1 (maart 2013), pag. 19–20

dit artikel in pdf

naar volgend nummer

Enthousiaste verzamelaars bijeen op de Open Dag van het Algemeen Handelsblad-archief

Dirk Docter en Paul Klein

Leden van de VKTV en van de Documentatiegroep '40-'45 waren zaterdag 12 januari samengekomen in Waverveen, te gast bij Jan Compier in zijn Poldermuseum. Er werd een Open Dag gehouden vanwege de recente aanwinst van 170 jaar Algemeen Handelsblad. In het vorige nummer van Au Courant was die dag al aangekondigd. Gastheren Jan Compier en Paul Klein hadden ook de redactie van AD en NRC Handelsblad uitgenodigd. Redacteur Jan-Willem Hordijk en fotograaf Olivier Middendorp namen op die zaterdagmiddag ruim de tijd voor hun artikel Streel die krant en proef de historie. Het AD stuurde Peter van Eijk en fotografe Marlies Wessels op een ander moment; zie hun artikel Een paar ton kranten in de streekeditie voor het Groene Hart.

foto
AD editie Groene Hart van 23 januari 2013.

Behalve de pers was ook de wetenschap aanwezig: de kersverse doctor Pien van der Hoeven was komen kijken naar al die jaargangen dagbladen uit de 19de en 20ste eeuw. Zij was notabene twee maanden eerder gepromoveerd op het fusieproces van Algemeen Handelsblad en Nieuwe Rotterdamse Courant en wij mochten wij haar en haar man Jasper Wesseling verwelkomen.

foto
NRC Handelsblad van 24 januari 2013.

Ten tijde van haar onderzoek had Pien nog gebruik moeten maken van microfiches, want de betreffende jaargangen waren en zijn nog niet gedigitaliseerd; hier is dat alles nu gewoon in te bladeren. Misschien zullen haar studenten Journalistieke Cultuur en Media hier nog wel eens van profiteren; zij zijn welkom in Waverveen!

foto
Pien van der Hoeven, de auteur van het proefschrift Het succes van een kwaliteitskrant: de ontstaansgeschiedenis van NRC Handelsblad, poseert hier op de Open Dag met de laatste nummers van de Nieuwe Rotterdamse Courant en het Algemeen Handelsblad, daags voor die twee kranten fuseerden tot NRC Handelsblad.

We willen u een enthousiaste impressie van deze Open Dag, opgetekend door Dirk Docter voor de leden van de Documentatiegroep '40-'45, niet onthouden: Natuurlijk had ik mezelf aangemeld en ik werd om 11 uur door Paul en Jan verwelkomd en in het krantenarchief rondgeleid. Wat een kranten, netjes in honderden leggers stonden ze op stevige planken. Zelf ging mijn interesse met name uit naar de naoorlogse jaargangen van de Nationale Rotterdamse Courant. Een unieke kans om daar doorheen te mogen bladeren. We kregen eerst koffie in het museum zelf, waar Jan al jarenlang zijn hobby aan anderen laat zien, boeken en kranten op tafels, gewone kranten, maar ook de Zwarte Soldaat en Volk en Vaderland, schoolboeken, veel over de streek De Ronde Venen, heiligenbeelden, gebedenboekjes, zelfs een complete biechtstoel! Als echte liefhebber voelde ik me gelijk helemaal thuis, was jaloers op de ruimte die Jan had om zijn spullen zo netjes en overzichtelijk neer te leggen en genoot van het vertrouwen waarmee je alles mocht oppakken en inkijken. Toch heel wat echter dan het digitaal raadplegen van een archief. . . .

foto
Dirk Docter, Gerard Raven, Jan Compier en Arie Schouten bladeren door een van de 833 leggers.

Tussen de middag werden we door onze gastheer en -vrouw verrast met heerlijke soep, brood en quichetaart. Ik voelde me echt gastvrij onthaald. Na het eten ben ik toch in de Nationale Rotterdamse Courant gedoken; daar was ik nog niet helemaal aan toe gekomen.

Zoveel moois om te zien, maar ook interessante mensen om mee te praten over je gemeenschappelijke interessegebieden. Natuurlijk had ik ervoor gezorgd dat ik het maandblad van de Documentatiegroep '40-'45, de Terugblik '40-'45 bij me had. Onder de aanwezigen ook oud-leden van onze vereniging, die het oude A5 blaadje nog gekend hadden en nu onder de indruk waren van de prachtige A4 uitgave. Zo onder de indruk dat twee mensen gelijk weer lid van de Documentatiegroep '40-'45 wilden worden. In alle opzichten dus een geslaagd bezoek. De middag was gepland tot drie uur; ongemerkt was het vier uur geworden voordat we aanstalten maakten om te vertrekken. Paul en Jan, hartstikke bedankt voor dit geweldige initiatief; ik heb echt de hele dag lopen genieten. Leden van de VKTV en Documentatiegroep '40-'45 die niet geweest zijn: jullie hebben een unieke kans aan je neus voorbij laten gaan.

foto
Jan Compier, Gerard Raven en de journalist van de NRC Handelsblad, Jan-Willem Hordijk.
Foto van Dirk Docter.