naar vorige artikel

Au Courant 20 / 3 (oktober 2013), pagina's 4–5

dit artikel in pdf

naar volgende artikel

De voorpagina's van nrc·next als collectors' items

Louis Nierijnck

Als ochtendeditie van het NRC Handelsblad verscheen op 14 maart 2006 het nulnummer van jaargang 1 van nrc·next, een krant voor ‛hoger opgeleiden’, met korte artikelen en opvallende voorpagina's.

Groot nieuws wordt sinds de 19de eeuw gebracht met grote koppen op de voorpagina's van dagbladen, maar tegenwoordig is alles groot en zijn die nieuwskoppen navenant. nrc·next is daarop een uitzondering: geen enorme koppen, maar een mooie afbeelding of tekening die de eerste pagina siert.

foto

Vroeger verscheen het Belgische dagblad De Morgen met merkwaardige voorpagina's, die aandacht trokken en daardoor ook in de losse verkoop gretig aftrek vonden. In vorige nummers van Au Courant (o.a. in het mei-nummer van 2012 (nr. 19/1) op pag. 5) is daar regelmatig aandacht aan besteed. Jammergenoeg vind je een dergelijke opmaak nu niet meer in dat Belgische dagblad, maar nu is daar dan nrc·next, die ons bijna elke dag verrast met zijn bijzondere titelpagina. Juist deze opvallende verscheidenheid noopt een liefhebber tot het aanleggen van een collectie.

Het begon oorspronkelijk met een vuurrood trompetterend proefnummer met een al even opvallende bladzijde, met daarop de tekst: “nieuwtje – primeur – scoop – breaking news – what's next?” Een dag later, op woensdag 15 maart 2006, verscheen het eerste reguliere nummer van Jaargang 1.

Opvallende edities

Toen bepaalde kringen ervan overtuigd waren dat de wereld op 22 december 2012 zou vergaan, verscheen het blad onder de titel nrc·last, met daaronder een blik op de aarde en een uitzwaaiende bewoner.

Heel bijzonder was de nieuwskop ‛Bye bye Bea!’ met daaronder een om de tekst lachende koningin op de voorpagina, toen de dag ervoor bekend werd dat zij zou aftreden.

Op 10 september 2012 verscheen naast het originele nummer zowaar een zogenaamde ‛goed nieuws’ editie met de in het oog springende titel “YES IT CAN”. Deze ‛fake’ uitgave, gedrukt bij het inmiddels failliete Dijkman in Diemen, werd geïnspireerd door een tachtigtal met name genoemde organisaties. Toch was de echte editie van nrc˙next eerder verkocht!

foto

Begin dit jaar kwam het blad met op de eerste pagina 745 neushoorns om aandacht te vragen voor het zinloos afslachten van deze beesten. Het Zeeuwse dagblad PZC vond dat blijkbaar een erg goed idee, want dat verscheen enkele maanden later met een vergelijkbare voorpagina met 952 verkeersslachtoffers.

foto

Op 1 april 2010 verscheen nrc·next op broadsheet-formaat, alsof het blad afscheid nam van de kleinere versie “om onderscheid te maken met de andere media”: een geslaagde 1-april grap en een bijzonder collectors' item!

foto

Eigenlijk geen nrc·next, maar een uitgave van het moederblad NRC Handelsblad, bracht op 24 december 2010 de kop NRC·NUL, dat met grote kop van keizer Augustus op de voorpagina verder geheel in Romeinse stijl, jaar 0, werd uitgebracht. Zo ingenieus samengesteld met volledige berichtgeving van het moderne nieuws (pag. IV: HODIE (=vandaag) over de Roma-Leaks), als stamde het uit het begin van onze jaartelling!

nrc·next straks ook in het weekend

Onlangs werd bekendgemaakt dat het blad, nu nog als vijfmaal per week verschijnend dagblad, vanaf dit najaar ook op zaterdag zal verschijnen.

Nieuw verzamelobject?

Met die opvallend goed gekozen voorpagina's stimuleert de redactie van nrc·next de verkoop van het blad; het zijn aantrekkelijke bladzijden voor een aspirant-verzamelaar!

foto foto