naar vorige artikel

Au Courant 20 / 3 (oktober 2013), pag. 15–16

dit artikel in pdf

naar volgende artikel

Simon Carmiggelt 100 jaar geleden geboren

Job Schouten, Persmuseum

Op zondag 6 mei 1945 is de eerste legale uitgave van Het Parool als Nummer 99 (Vijfde Jaargang) verschenen. Die uitgave is door Simon Carmiggelt (1913–1987) geheel met de hand gezet en werd op een handpers gedrukt met hulp van leerlingen van de Amsterdamse typografenschool, onder wie de 21-jarige Gerard van het Reve.
Over zijn betrokkenheid bij het illegale Parool heeft Carmiggelt jaren later gezegd dat, hoewel hij een zuiver technische taak had en in die jaren hooguit vijf stukjes heeft geschreven, “ . . . de journalistiek die ik toen heb bedreven [ . . .] dat ik dat nog steeds de meest zinrijke arbeid vind die ik ooit verricht heb”.

In de tentoonstelling ‛Chroniqueur van het dagelijkse leven, 100 jaar Simon Carmiggelt’, van 8 november 2013 tot en met 26 januari 2014 in het Persmuseum, wordt uitgebreid stilgestaan bij de journalist en columnist Carmiggelt, die als 16-jarige scholier een schoolkrant volschreef, over zijn vooroorlogse periode bij Vooruit, de Haagse editie van Het Volk, en die na de oorlog met zijn cursiefjes Kronkel het boegbeeld werd van Het Parool.

De auteur Job Schouten is als medewerker collecties verbonden aan het Persmuseum, Zeeburgerkade 10, 1019 HA Amsterdam.

foto