naar vorige artikel

Au Courant 21 / 1 (juni 2014), pags. 6–7

dit artikel in pdf

naar volgende artikel

Boekbespreking Trésors de presse, van Benoît Prot

Louis Nierijnck

Benoît Prot (fotografie van Grégory Bricout), Trésors de presse (Parijs: Editions de la Martinière, 2013), 248 pp., isbn 978-2-7324-5600-3, € 45

De geschiedenis van de Franse pers door middel van afbeeldingen van meer dan 600 kranten en tijdschriften

Het aanbod van boeken over de krant en haar geschiedenis is overweldigend, maar slechts enkele afbeeldingen van de persproductie sieren doorgaans de bladzijden!

Er is die geïllustreerde uitgave uit de jaren '50 van de Amerikaan Jim Lyons met talloze afbeeldingen van exemplaren uit zijn collectie en aan de hand daarvan beschrijft hij de geschiedenis van de rijke Amerikaanse pers. De plaatjes echter zijn slechte reproducties.
. Zo is er de Engelsman Brian Lake in een dergelijke uitgave, waarin ook hij de landelijke pershistorie beschrijft en die illustreert door middel van de nummers uit zijn bezit. Zijn uitgave British Newspapers (1984) over de Engelse persgeschiedenis geeft aan dat zijn werk een ‛history and guide for newspaper collectors’ moet zijn: veel plaatwerk van de objecten uit zijn collectie met hier en daar wat beschrijvingen van enkele zeldzame stukken.
We mogen niet de onlangs verschenen brochure Stop de persen! vergeten, van Herwig Kempenaers, directeur van de Historische Drukkerij in Turnhout, met heel veel nog goed leesbare kleine reproducties van allerlei kranten uit het bezit.

Trésors de presse

Nu echter is daar een boek met beschrijving van een grote collectie Franse kranten en tijdschriften van Benoît Prot. In Trésors de presse wordt in 245 bladzijden de enorme verzameling van niet minder dan 600 gekleurde afbeeldingen aan de lezer getoond!
Prots collectie wordt in het boek onderverdeeld in talloze hoofdstukken, waarbij de oudste pers in periodieken, tijdschriften, de eerste nummers, de rariteiten, enz. worden ingeleid door een enorm deel van een krant over twee bladzijden. Ook de persvrijheid speelt een belangrijke rol in de uitgave.
De uitgave betreft de pers in al haar facetten vanaf de eerste Franse exemplaren, maar de moderne pers wordt nauwelijks behandeld en gaat niet verder dan de beide wereldoorlogen en enkele periodes die grote koppen leverden. De tijdschriften gaan iets verder in de 21ste eeuw. Prots verzameling telt 30.000 exemplaren, een collectie opgebouwd in 30 jaar. Hij verwierf de oudste stukken, zoals de eerste Gazettes uit 1631, via veilingen en boekenmarkten, uiteraard de aangewezen plaats om er een collectie uit te breiden.

In het eerste hoofdstuk behandelt Prot zijn liefhebberij in Passion de presse en in het laatste deel eindigt hij met de vraag ‛Pourquoi pas vous?’, waarin hij stelt hoe bijzonder verrassend het is om een collectie historische kranten te starten, de echte getuigen uit een ver verleden. En daar kan ik het volledig mee eens zijn!

Ik kan het boek aanbevelen bij de echte liefhebbers. Het hoort zeker thuis in de boekenkast van elke krantenverzamelaar. Het boek is netjes gebonden en verkrijgbaar voor € 45 (ex porto) bij de uitgever La Martinière. Om u over de streep te halen zijn op de website de eerste 20 pagina's te lezen.

Voor zover ik kan nagaan heeft nooit iemand in Nederland een dergelijke uitgave het licht doen zien, ondanks de overweldigende hoeveelheid boeken op pershistorisch gebied, maar met zo weinig afbeeldingen van die rijke historie!

foto

foto foto foto