naar vorige artikel

Au Courant 21 / 2 (november 2015), pag. 8-9

dit artikel in pdf

naar volgende artikel

Zeldzame achttiende-eeuwse kranten op de kop getikt

Louis Nierijnck

Het gebeurt niet dagelijks dat je een kleine, maar heel bijzondere partij oude couranten aan je verzameling kan toevoegen! Op een recente Brusselse boekveiling werd ik op een collectie van 37 losse nummers uit voornamelijk de 18de eeuw uit België, Nederland en Frankrijk gewezen. Tijdens de kijkdag toonde hoegenaamd niemand interesse voor dit kavel, dat unieke exemplaren bevatte, die eigenlijk op zijn minst thuis horen in een grote bibliotheek. Ik had van de organisator van de veiling begrepen dat zich naderhand toch belangstellenden hadden gemeld die meer over deze partij wilden weten.

Het onogelijke mapje waar deze 37 kleinoden in opgeborgen zijn, is inderdaad aan de buitenkant niet aantrekkelijk genoeg om op de kijkdag open te maken. De map bevatte de Wekelyksche Gendsche Spie, een laat-18de eeuws, vreemd blaadje, inclusief het allereerste nummer! Ook Den Onpartydigen Brusselaer uit 1792 is een zeldzame uitgave. Verzamelaars kennen wel de Courier Belgique (1790), maar wat dacht je van de Courier De L'Escaut uit 1787? In de map waren ook enkele bekende oudjes als de Franse Gazette uit 1702 en de Gazette de Cologne uit 1745, alsmede de niet onbekende Courier de l'Europe uit 1785. Ik had echter nog nooit gehoord van De Vrolyke Burgervriend (1816) uit Amsterdam noch van Le Postillon, waarvan zelfs het allereerste nummer aanwezig is (1796).

Zeven kleine exemplaren van de Gazette van Brugge uit 1809 berichten uitvoerig over de inval van de Engelsen op Walcheren en bevatten ook een omstandig verslag van de capitulatie van Vlissingen. Hoewel de oudste kranten van Brussel uit 1649 al deel uitmaakten van mijn verzameling, trof ik bij de verworven partij een tweetal nummers aan van de Relation Véritable uit 1653 en 1724, die door de vorige eigenaar werden omschreven als zeer zeldzaam en “niet aanwezig in de universiteitsbibliotheek te Gent”. De map bevatte ook de mij al bekende Franstalige Courier de Londres, met een exemplaar uit 1785.

Ondanks dat ik binnenkort mijn gehele verzameling zal aanbieden, is wat ik nu heb verworven niettemin een prachtige aanwinst voor mij.

foto