naar vorige artikel

Au Courant 21 / 2 (november 2015), pag. 16-17

dit artikel in pdf

naar volgende artikel

Brother Jonathan, het eerste Amerikaanse geïllustreerde weekblad van Benjamin Day

Louis Nierijnck

Al een halve eeuw heb ik twee exemplaren in mijn bezit van het eerste geïllustreerde weekblad dat in de Verenigde Staten werd uitgegeven. Dat was de verdienste van Benjamin Day, die lange tijd de belangrijkste krantenuitgever van New York was. Hij heeft de Brother Jonathan 20 jaar lang uitgegeven; de titel van dit in 1842 opgerichte weekblad is een verwijzing naar Uncle Sam. Al eerder, op 23-jarige leeftijd, had Benjamin Day de New York Sun opgericht, die hij succesvol en heel goedkoop kon uitgeven doordat hij als eerste het advertentiemodel toepaste i.p.v. het abonnementsmodel. Hij regelde ook als eerste in de Verenigde Staten (in navolging van de Engelse praktijk) dat krantenjongens zelf verantwoordelijk werden voor de doorverkoop van grote aantallen exemplaren. Dat systeem kwam de oplage ten goede en daardoor betaalden de lezers een ongekend lage prijs van 1 dollarcent voor elk los nummer; zelfs een jaarabonnement kostte maar $ 1. Zo konden halverwege de 19de eeuw al 70.000 kranten elke week aan de man gebracht worden! Voor een belangrijke historische gebeurtenis verscheen de krant in enorm groot formaat en voorzien van tientallen schitterende gravures, die natuurlijk maakten dat de uitgaven een gewild artikel werden.

Een van die historische data was natuurlijk de viering van 4 juli, de dag dat de Verenigde Staten in 1776 onafhankelijk werden verklaard. De afmeting van deze twee exemplaren in mijn collectie bedraagt 82×56 cm. In beide nummers zijn grote gravures opgenomen, zoals in de uitgave van 4 juli 1854, waarin over een dubbele pagina (164×112 cm) New York in vogelvlucht is gegraveerd. Verder zien we in deze uitgave een facsimile van de Declaration of Independence, ondertekend door John Hancock en zovele andere historische figuren. Helaas ontbreekt van deze krant een kwart van de voorpagina, maar gelukkig is er geen belangrijke schade aan de gravure zelf. Het papier uit die tijd is fragiel en daarom zijn beide nummers haast niet handelbaar en helaas erg beschadigd.

De andere mastodont van 4 juli 1848 heeft een enorme plaat van 1,5 m breed, ook weer op een dubbele bladzijde. Hoe heeft men die kunnen drukken? Het laat de bestorming van het kasteel van Chapultepec (in Mexico-stad) in september 1847 zien. Dat was een belangrijke slag in de Mexican-American War (guerra de intervención norteamericana is de Mexicaanse naam van deze oorlog). In 1848 werd de vrede getekend, waarbij Mexico de helft van zijn land moest afstaan.

foto

foto

foto


foto