naar vorige artikel

Au Courant 22 / 1 (mei 2016), pag. 12

dit artikel in pdf

naar volgende artikel

La bougie du sapeur

Louis Nierijnck

En opnieuw kreeg ik van mijn Franse vriend Bernard Gelin een bijzondere krant toegezonden: La Bougie du Sapeur is de uitgave die eens per vier jaar verschijnt, namelijk uitsluitend op schrikkeldag. Dit jaar verscheen het blad van 29 februari als nr. 10 en deze uitgave is extra bijzonder omdat er een bijlage in is opgenomen met een korte beschrijving van alle voorgaande nummers. De oplage is dan ook 200.000!

De ware lezer van Au Courant herinnert zich ongetwijfeld dat ik op pag. 78 van ons jaarboek 2005 al over dit blad heb geschreven.

De naam van het blad is een eerbetoon aan de geniesoldaat Camember, een personage van tekenaar Christophe (1856–1945), aartsvader van het Franse striptijdschrift. De tekenaar liet de absurdistische en ietwat onnozele soldaat Camember op zijn verjaardag 29 februari al die kaarsjes uitblazen, voor elk jaar één. Heel speciaal was het nummer dat enkele jaren geleden op zondag het licht zag, want een volgende zondaguitgave laat lang op zich wachten en zal pas in 2032 verschijnen!

foto