naar vorige artikel

Au Courant 22 / 1 (mei 2016), pag. 10

dit artikel in pdf

naar volgende artikel

Krantenexit! Klaar met verzamelen

Louis Nierijnck

Zo'n 65 jaar lang ben ik een rasechte krantenverzamelaar geweest en in die periode zijn er duizenden oude kranten door mijn handen gegleden, elke editie als een getuige uit de tijd zelf. Ze brachten berichten van rampen, oorlogen, noem maar op. Ze roken zelfs naar een verleden tijd!

Toch komt een tijd dat je de couranten minder goed kan lezen, zelfs de reuk verdwijnt. Je kon je in vervlogen tijden wanen bij het lezen in die bruingeworden couranten. En natuurlijk komt een tijd dat je ook door familieomstandigheden genoodzaakt wordt om je ruime huis te verwisselen voor een makkelijk, maar zeer klein appartement. Het was zo ver nog niet, maar je moet maatregelen nemen, anders moet de enorme collectie opgeslagen worden of een mooie bestemming gegeven.

Ik koos voor het laatste en zo ging de verzameling Engeland uit de 17de en 18de eeuw naar Amerika. Het leuke curieuze gedeelte vond zijn weg naar een mooie bibliotheek in Antwerpen en de Nederlandse waardevolle collectie verhuisde naar een in Engeland wonende vriend-verzamelaar, die de hele opzet min of meer in mijn stijl zal aanpassen. Allemaal prima bestemmingen dus.