naar vorige artikel

Au Courant 22 / 1 (mei 2016), pag. 4

dit artikel in pdf

naar volgende artikel

Persmuseum wil van Amsterdam naar Hilversum verhuizen

Gerard Raven

Het Persmuseum wil intrekken bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Gaat het daar geld voor krijgen?

Aanleiding is een rapport van de Raad voor Cultuur, die aandrong op verbreding van het publiek. Deze raad adviseert de minister van OCW over de subsidie, dus moet het museum dat zeer serieus nemen. Onno Aerden, werkzaam voor het college van B&W van Hilversum, tevens lid van de Raad van Toezicht van het Persmuseum: “We trekken gewoon te weinig bezoekers op de huidige locatie. Het zijn er enkele duizenden per jaar. … Beeld en Geluid krijgt 200.000 bezoekers per jaar over de vloer. Als we maar een deel van die mensen kunnen trekken, is dat een grote stap vooruit.”

Reacties

Niet iedereen is blij met dit plan. De museumstaf is bepaald gehecht aan Amsterdam. Ook voorzitter Pieter Broertjes zocht actief mee naar een andere plek in de stad, maar dat was gewoon te duur. Broertjes is de burgemeester van Hilversum, maar dat heeft geen enkele rol gespeeld bij het besluit. Wel was het plan voldoende reden voor Niels Beugeling om zijn ontslag te nemen, waarmee een bevlogen en deskundige directeur verloren ging.

De vele kranten, tijdschriften, spotprenten en affiches blijven overigens gewoon bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis. Ik ben eens met Niels in de depots geweest en deze zijn ideaal.

Toekomst

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid noemt het Persmuseum “een interessante, inhoudelijke aanvulling op het aanbod.” Toch meldt Aerden dat men niet van plan is altijd in Hilversum te blijven. “Als stip op de horizon zien wij nog steeds de komst van een Huis van de Journalistiek. Dat kan overal in Nederland komen, dus ook in Amsterdam.”

Het plan is in februari naar de Raad van Cultuur gestuurd. In september hoort het museum of er financiële steun voor is.

Tot 17 juli is in het Persmuseum de tentoonstelling ‛Vrij Nederland, overzicht van een eigenzinnig opinieblad’ te bekijken. Uit de hele periode augustus 1940 tot heden komen beeldbepalende personen, de ontwikkeling van de vormgeving, belangrijke fotografen en illustratoren aan bod. Aanleiding is het nieuwe boek De gouden jaren van het linkse levensgevoel, het verhaal van Vrij Nederland, van John Jansen van Galen (uitg. Balans, € 27,50).