naar vorige artikel

Au Courant 22 / 1 (mei 2016), pag. 9

dit artikel in pdf

naar vorige artikel

NSB was gevaarlijker dan men dacht

Gerard Raven

Bas Kromhout, Fout! 1940–1945 Wat Hollandse Nazi-kranten schreven over Nederland, joden en verzet (Amsterdam: Historisch Nieuwsblad i.s.m. Koninklijke Bibliotheek, 2016), isbn 978-90-8571-514-6, 192 pp, € 24,95

Historicus Kromhout weet alles van de NSB en de Nederlandse SS. Het viel hem al enige jaren op dat er vergoelijkend over de NSB werd geschreven, als een gematigd redelijk alternatief voor de Duitse nazi's. Daarom wilde hij laten zien dat het allemaal veel minder positief was.

Hij heeft een selectie gemaakt van artikelen uit foute bladen als Volk en Vaderland, De Zwarte Soldaat, Hamer, Het Nationaal Dagblad, De Misthoorn en De Gil. Ook vroeg hij bekende collega's om daarop te reageren: Bart van der Boom, Evelien Gans Chris van der Heijden, Ad van Liempt en Jolande Withuis.

Manipulatie

Kromhout ontdekte dat sommige teksten journalistiek van hoge kwaliteit waren. Vooral De Gil was goed en grappig geschreven. Toch is de inhoud ‛heftig spul’, waarmee veel goedwillende en zelfs weldenkende Nederlanders zijn gehersenspoeld en ingeschakeld in de nazi-machine, niets beter dus dan de Duitse bladen. Daar deed de minachting van echte nazi's voor de NSB niets aan af. Eigenlijk mogen we dus dankbaar zijn dat er nog voldoende Nederlanders over waren die er niet in trapten, zodat de invloed van de NSB beperkt bleef.

foto